Asigurarea obligatorie pentru locuinte

locuinta

In 2008 aparea legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva a trei riscuri majore: cutremure, inundatii si alunecari de teren. A trecut insa ceva timp pana s-a ajuns la aplicarea efectiva a acestei legi, iar incepand cu anul 2011, fiecare proprietar al unui imobil ce are destinatia de locuinta este obligat sa incheie o polita de asigurare care sa includa acoperire cel putin pentru calamitatile naturale enumerate mai sus.

In Romania, comparativ cu restul tarilor membre ale Uniunii Europene, procentul locuintelor asigurate este unul destul de scazut. In conditiile in care in ultimii ani frecventa evenimentelor de catastrofe naturale a crescut in mod alarmant, aceasta lege vine in sprijinul populatiei si nu doar pentru a crea obligativitatea unor noi costuri. De asemenea, proprietarii de locuinte trebuie sa fie constienti ca incepand din acest an, daca nu au incheiat o polita de asigurare a locuintei, nu vor mai putea beneficia de absolut niciun sprijin financiar din partea autoritatilor locale in cazul unui dezastru.

asigurare-locuintaIn ceea ce priveste strict asigurarea obligatorie, aceasta se face pe tipuri de locuinte, iar in functie de aceasta sunt stabilite si sumele minime ale valorilor ce trebuie asigurate. Astfel, avem locuintele de tip A (cele din beton-armat sau metal care au peretii externi imbracati in materiale tratate termic sau chimic) si cele de tip B (ai caror pereti exteriori sunt imbracati cu materiale ce nu au fost supuse unor tratamente termice sau chimice). Sumele minime ce trebuiesc asigurate sunt de 20 000 Euro pentru locuintele de tip A si 10 000 Euro pentru cele de tip B, iar primele de asigurare considerate la aceste valori sunt de 20 Euro pe an, respectiv 10 Euro pe an.

Va asteptam sa discutati cu reprezentantii nostrii care va vor oferi toate informatiile de care aveti nevoie referitor la incheierea politei obligatorii de asigurare a locuintei si nu numai. Exista o multitudine de pachete pe piata care ofera produse ce va pot asigura protectie fata de riscurile impuse prin lege dar care sa includa si alte riscuri ce rezulta indirect in urma unor catastrofe naturale (incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri etc.), precum si alte tipuri de evenimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *