Asigurari de sanatate 1/2

insure_enroll_770x350

Cand si de ce este buna o asigurare de sanatate? Simplu: avem nevoie de aceasta pentru a benficia de servicii medicale. Insa in conditiile in care sistemul de asigurari de sanatate care functioneaza in Romania este unul finantat din contributia salariala a angajatilor si patronilor in functie de venit, dar care pare mai degraba unul centralizat pe stat  si controlat de acesta, sistemul privat este unul aproape inexistent. Am fi tentati poate sa afirmam ca avantajul oferit de sistemul public ar fi accesul general la servicii, insa lipsa de initiativa si competitie, dar mai ales subfinantarea fac din acesta un sistem neprerformant si ineficient.

sanatate1

Cum astazi insa, sistemul asigurarilor de sanatate din Romania se afla intr-o continua schimbare, din 2012 asigurarile obligatorii si voluntare de sanatate se vor incheia in sistemul privat. Astfel in functie de pretul pe care vom fi dispusi sa-l platim fiecare, asiguraile vor acoperi cheltuielile in cazul unor boli grave, controale medicale anuale, cheltuieli de spitalizare si chiar interventii chirurgicale.

Toate aceste servicii erau oferite si de sistemul public insa diferenta apare atunci cand sunt recomandate analize sau controale de specialitate care presupuneau o crestere a costurilor suportate de pacient prin ,,micile atentii” oferite medicilor.

In sistemul asigurarilor private vor exista asigurari de sanatate obligatorii, care includ un pachet minimal de servicii si asigurari voluntare pentru cei care doresc sa beneficieze de servicii medicale complete.

Persoanele scutite de plata acestor asigurari sunt aceleasi: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, heomfilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate.

Principalul avantaj al asigurarii de sanatate private este acela ca ofera o acoperire completa a serviciilor medicale, limita anuala putand ajunge chiar si la 100.000 de euro pentru politele premium. De altfel, nici un pacient nu va putea fi refuzat de un asigurator fie el bolnav sau sanatos si pot fi incheiate si de cetateni straini , aflati temporar in tara.

Acest tip de asigurare impune anumite limite, deoarece doar asigurarile foarte scumpe ofera o gama cat mai complexa de servicii medicale. De asemenea, preturile pentru fiecare persoana in parte sunt in functie de gradul de predispunere la imbolnavire.

In acest caz apare si sitemul de coplata prin care serviciile medicale foarte scumpe sunt platite de catre asigurat, iar cei care nu beneficiaza de asigurare vor fi tratati doar la urgente.

Asadar noul sistem al asigurarilor de sanatate urmareste eliminarea disfunctiilor si asigurarea calitatii serviciilor medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *