Biserica Domnească Buşteni

Biserica-Domneasca1

Ctitorită de regele Carol I şi regina Elisabeta, Biserica Domnească din Buşteni poartă hramul Naşterii Maicii Domnului. Planurile arhitecturale ale clădirii au fost realizate de arhitectul Ion Socolescu, în stilul specific al bisericilor ortodoxe şi cu piatră adusă din masivul Caraiman. Lucrările au fost executate de meşteri italieni, sub supravegherea antreprenorului Piero Dreossi, iar armonizarea arhitecturii cu decorul interior o aseamănă mănăstirii Hurezu. În acelaşi timp, sobrietatea clădirii ne conduce cu gândul la bolniţa mănăstirii Cozia.

poza-2756155649_7e8d31bc79

Pictura originală din Biserica Domnească Buşteni a fost executată de pictorul danez Agnes Exner şi a fost complet ştearsă, ca urmare a gradului avansat de deteriorare. Refăcută în ulei de pictorul bisericesc Gheorge Belizarie, pictura originală se mai păstrează azi doar în altar. Catapeteasma din lemn aurit a bisericii a fost comandată şi executată la Viena şi este considerată a fi una din cele mai frumoase din ţară; ea susţine icoanele celor 12 apostoli, semnate de pictorului Gheorghe Tătărescu. Biserica domnească Buşteni se face remarcată prin unicitatea vitraliilor amplasate pe calota boltei din naos şi la cornişele celor patru elemente de structură.

Mobilierul interior are un aspect cu totul deosebit şi se remarcă aici cele două jilţuri regale cu Stema Ţării, cele două jilţuri princiare şi jilţul arhieresc realizate în lemn de stejar aurit. Tablourile votive din pronaos aduc un omagiu ctitorilor regali ai bisericii: regele Carol I, aşezat în partea dreaptă, în ţinută de comandant al Armatei Române şi, în partea stângă, regina Elisabeta îmbrăcată în costum naţional. Ambii sunt portretizaţi în mărime naturală de artistul Pesky.

Casă a clopotului ce a bătut într-o bisericuţă de pe strada Bateriilor din Bucureşti şi care a fost singurul ce a scăpate de lamele distrugătoare ale buldozerelor ce pregăteau arealul pentru Casa Poporului, Biserica Domnească din Buşteni se remarcă printr-o atmosferă aparte. Este într-atât de sobră şi încărcată de spiritual încât nici chiar în timpul campaniei comuniste împotriva lăcaşurilor de cult, autorităţile nu s-au atins de portretele regale sau icoanele originale ale bisericii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *