Cum functioneaza aparatele de aer conditionat

aparat de aer conditionat samsung ar24hsfsawkneu inverter

Cele mai des intalnite aparate de aer conditionat sunt cele de tip split. Termenul este preluat din limba engleza si se poate traduce prin ‘divizat’. Altfel spus, aparatele de acest tip poarta acest nume deoarece sunt divizate in doua unitati: o unitate exterioara si una interioara.

Doarece acesta este cel mai des folosit tip de aparat, vrem sa explicam principiul lui de functionare. Pentru a intelege cum trebuie acest process, trebuie eliminate din start doua preconceptii gresite pe care le intalnim in mod frecvent:

  • Aerul rece pe care il genereaza unitatea din interior nu provine de afara; altfel spus, nu se realizeaza un transfer de aer intre cele doua unitati prin intermediul tuburilor care le conecteaza. Singurul transfer despre care putem vorbi este unul de caldura, care este cu totul alta problema.
  • Unitatea interioara nu produce aer rece; unitatea din interior recircula aerul din camera pe care il raceste si il transmite racit din nou inauntru.

amd-031

Avand aceste lucruri clarificate, intelegerea procesului prin care functioneaza aparatul de aer conditionat se bazeaza pe principiul fundamental care ne spune ca se produce un transfer de caldura de la o zona calda la una mai rece. Elementele de baza care intra in componenta celor doua unitati sunt:

  • Unitatea exterioara – cuprinde un compresor, condensator, ventilator si un rezervor pentru agentul refrigerent
  • Unitatea exterioara – cuprinde filtru, ventilator, telecomanda si un vaporizator.

Agentul refrigerent  este o substanta cu proprietati deosebite care trece din starea solida in cea gazoasa sub anumite conditii, iar acest lucru inlesneste transferul de caldura de la cald la rece. Freonul este cel mai utilizat agent refrigerent.

In unitatea exterioara acest agent este rece si lichid, lichidul ajunge in vaporizatorul din unitatea din interior. Aici, cu ajutorul ventilatorului, aerul cald intra in unitatea din interior, se filtreaza se raceste si este eliberat in camera. Refrigerentul preia caldura aerului din camera si devine un gaz si trebuie sa devina din nou lichid pentru a se relua procesul.

Gazul fierbinte este racit la nivelul condensatorului si al ventilatorului, caldura este eliminata afara, iar agentul isi reia circuitul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *