Despre ortopedie

ortopedie-aria-sibiu

Ortopedia este o specializare chirurgicala care are in vedere stabilirea unui diagnostic, tratarea si prevenirea afectiunilor asociate cu aparatul locomotor. Acesta este un sistem foarte complex in a carui alcatuire intra oase, tendoane, articulatii, nervi si muschi. Impreuna, acestia va permit sa va desfasurati activitatile si sa va miscati fara nicio canstrangere.

In trecut, medical ortoped isi dedica activitatea doar ingrijirii copiilor ce sufereau diformitati ale coloanei vertebrale sau ale membrelor, dar ortopedul din prezent trateaza toti adultii cu diferite afectiuni, incepand cu atleti tineri care au nevoie de interventii chirurgicale artroscopice si terminand cu batranii care sufera de artroza.

Medicul specializat in ortopedie se ocupa cu problemele aparatului locomotor, iar aici enumeram urmatoarele activitati:

  • Diagnosticarea afectiunii
  • Tratarea cu ajutorul medicamentelor, prin imobilizare sau prin operatii chirurgicale
  • Recuperarea prin recomandarea unor exercitii specific in vederea restabilirii mobilitatii, tonicitatii si functiei aparatului locomotor
  • Prevenirea bolilor oferind informatii complete pacientilor si recomandand tratamente speciale.

Medicul ortoped este un doctor care stapaneste cunostinte bogate privind diagnosticul, tratamentul chirurgical si nechirurgical al aparatului locomotor. Pentru a ajunge la acest nivel sunt necesari cel putin 12 ani de educatie si pregatire medicala: 6 ani dedicati studiilor universitare si inca 6 ani petrecuti in rezidentiat in specialitatea ortopedie-traumatologie.

An de an, chirurgul ortoped investeste foarte multe ore in studiul si asistarea la cursuri de educatie medicala continua, astfel pastrandu-se la curent cu cele mai recente tendinte si tehnici chirurgicale din aria sa de interes.

pediatru-medic

Doctorii specializati in ortopedie efectueaza diverse tipuri de operatii, printre acestea numarundu-se:

  • Artroscopia – este o interventie care foloseste o camera de dimensiuni extrem de mici pentru a vedea, studia, diagnostic sit rata afectiunile articulatiilor.
  • Fixarea interna – este o cale prin fragmentele osoase ce rezulta dupa producerea unei fracture sunt mentinute in pozitia adecvata folosind niste placi, suruburi si tije pana in momentul in care osul este vindecat.
  • Artroplastia (inlocuirea unei articulatii) – cand vorbim despre artroze, articulatia degradata este indepartata si inlocuita cu o articulatie artificiala, care se numeste proteza.
  • Osteotomia – este operatia de corectare a diformitatilor osoase care consta in taierea osului si repozitionarea acestuia in pozitia corecta.
  • Artrodeza – este procesul de desfintare a unei articulatii, urmarindu-se adoptarea unei pozitii functionale pentru segmentul respective.
  • Proceduri ce au loc la nivelul tesuturilor moi – proceduri precum reparatia tendoanelor sau a ligamentelor rupte.

Este recomandat ca in cazul in care suferiti de o problema sa consultati intotdeauna medical specialist inainte ca aceasta sa se agraveze. Problemele legate de ortopedie se trateaza foarte eficient in prezent, iar recuperarea in intregime a functiilor locomotorii este intotdeauna garantata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *