Lucruri interesante despre pantofii de dama

Untitled-2

Un pantof este un element de incaltaminte destinat sa protejeze si sa asigure confort piciorului uman in timp ce se practica diverse activitati. Pantofii sunt, de asemenea, utilizati ca un element de decor. Designul pantofilor a variat enorm in timp si de la o cultura la alta, cu aspectul initial fiind legat de functionalitate. In plus, de multe ori moda a dictat multe elemente de design, cum ar fi daca pantofii au tocuri foarte inalte sau unele plate. Incaltamintea contemporana variaza foarte mult in stil, complexitate si costuri. Sandalele de baza pot consta doar dintr-o curea unica si subtire simpla. Pantofii la moda pot fi realizati din materiale foarte scumpe in constructii complexe si se vand cu mii de dolari perechea. Alti pantofi au scopuri foarte specifice, cum ar fi cizmele special concepute pentru alpinism sau schi.

Femeile detin peste 25 de perechi de pantofi, in medie. In acelasi timp, ele au mai multe probleme cu picioarele, comparativ cu barbatii, din cauza tocurilor inalte. Aproximativ 90 la suta dintre femeile din Statele Unite cumpara pantofi care nu sunt pe dimensiunea lor. Femeile cumpara de multe ori pantofi si cizme care sunt prea mici. De fapt, picioarele femeilor au crescut de-a lungul secolelor. In secolul al 17-lea, dimensiunea medie a fost de 35-36 in timp ce o treime din femeile de azi au dimensiuni uzuale de 38 sau 39.

pantofi-dama1Peste 95 la suta dintre femei spun ca cumpara pantofi doar atunci cand acestea isi pot permite. Una din zece femei a ascuns o achizitie de pantofi de partener sau sot. Mai mult decat atat, 30 la suta dintre femei nu au suficient spatiu de depozitare pentru pantofii lor. Aproximativ 2/3 din femei regreta una sau mai multe cumparari de pantofi, dar media cumparaturilor pentru femei este de 4-5 perechi de pantofi pe an.

Nu a fost nici o diferenta intre pantofii de dama si pantofii pentru barbati in Europa pana in secolul al 18-lea. Abia in secolul al 19-lea s-au produs primii pantofi pentru piciorul drept si cel stang. Tocurile inalte au fost facute din motive practice in Orientul Mijlociu. Acestea au fost realizate pentru a proteja picioarele de nisipul fierbinte.

Femeia merge in medie mai mult cu 5 km pe zi decat barbatul.

Dimensiunile incaltamintei au fost mai intai stabilite in anul 1324 in Anglia sub regele Edward al II-lea. El a declarat in 1324 ca diametrul unui graunte de orz (o treime dintr-un inch) ar reprezenta o marime completa pentru pantof. Acest standard de masura este folosit si astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *