Medicina de astazi

precision_medicine

Chiar si intr-o societate moderna, care are multe pretentii , orice lucru nou este privit cu foarte mare scepticism oricat de promitator ar fi, mai ales in ceea ce priveste domeniul medical. Cele doua tabere luate in vedere : medicii si pacientii, pot avea foarte mari asteptari insa este mai mult decat evident ca mereu va exista o urma de suspiciune.

Cam acesta este si cazul noilor celule descoperite,  celulele stem, o inovatie ce promite foarte multe, printre altele acestea pot fi elementul principal in crearea unor leacuri pentru boli care au fost considerate pana nu demult incurabilte. Suspiciunea vine din cauza faptului ca pana acuma majoritatea testelor au fost facute pe animale, precum caini sau soareci de laborator, evitandu-se pe cat posibil testarea unor subiecti umani.

medicineTotusi oamenii si-au aratat in diferite sondaje de opinie, dorinta de recoltare de celule stem de la copiii lor in cazul in care vor avea astepta unul, doar pentru asigurarea evitarii incapacitatii tratarii unor boli posibile. Asadar, desi tratamentele cu celule stem nu au fost inca puse in practica, proiectul este extrem de promitator pentru ca are ca aliat cel mai puternic pion din aceasta tabla de sah si anume ii are aproape pe toti oamenii care pot fi viitori pacienti.

Daca intradevar se va confirma faptul ca acest tratament da roade si ajuta, faciliteaza porcesele de chimioterapie ale cancerului spre exemplu in mod incontestabil celulele stem vor fi considerate drept inventia secolului 21, daca le putem numi inventii, desi pare improprie aceasta denumire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *