Moda, prietena femeilor

High_Fashion_Photoshoot01_zpsfad22f7b

Moda a insotit femeile, de-a lungul secolelor, ca o prietena fidela, care nu le-a tradat niciodata. Mereu imprevizibila, stralucitoare si seducatoare, aceasta a influentat viata cotidiana a oamenilor, intr-un mod remarcabil. Desi unii o considera un apanaj al personajelor publice, care au nevoie sa isi construiasca o imagine sociala ce trebuie intretinuta cu eforturi financiare considerabile, moda a devenit un punct de atractie si o preocupare constanta, chiar si pentru femeile care nu sunt in centrul atentiei mass-mediei. Marii designeri ai caselor de moda renumite au sesizat acest aspect si au inclus in colectiile lor – cunoscute ca fiind inaccesibile din punct de vedere financiar persoanelor cu venituri modeste – articole de imbracaminte (rochii de ocazie deosebit de frumoase, fuste, bluze, pantaloni, camasi, pardesie, costume etc.), la preturi accesibile.cizme-dama

Datorita nevoii constante a femeilor de a arata bine si de a se simti confortabil in hainele pe care le poarta, moda a devenit o preocupare a femeii moderne, care isi doreste sa fie eleganta, sa faca o impresie placuta acasa si la serviciu si, nu in ultimul rand, sa aiba o stare de confort psihic si de multumire interioara permanenta. Exista o adevarata competitie intre femeile ce frecventeaza anumite cercuri sociale, avand ca obiectiv prezentarea unui stil vestimentar care sa fie in concordanta cu tendintele in materie de moda.

Moda produce schimbari nu numai la nivel individual, din punct de vedere afectiv si mental, ci si la nivel social. Unele etape istorice cunosc o adevarata revolutie in materie de trend vestimentar, care exprima dorinta femeilor de a se emancipa, de a deveni independente si de a ajunge sa aiba aceleasi drepturi cu barbatii. Un exemplu in acest sens este reprezentat de trecerea de la hainele elegante dar incomode – din perioada in care se purtau rochii cu crinolina in forma de clopot, extrem de lungi, ce aveau atasate arcuri metalice si corsete atat de stramte, incat aproape ca te impiedicau sa respiri – la haine confortabile, cu tendinte din moda masculina.

Influenta modei in mediile culturale este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Daca la inceputurile ei, era perceputa mai ales importanta ei practica, treptat, moda a patruns in zona culturii, devenind o arta in sine, ce stimuleaza o multitudine de simturi. Ca dovada, marii creatori de moda concep si pun in scena spectacole impresionante, in cadrul carora, prezentarea tinutelor vestimentare si a accesoriilor este realizata intr-un cadrul estetic deosebit, pe un fundal muzical care transforma intreaga prezentare de pe pasarela intr-o adevarata opera de arta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *