Principalele stiluri de balet

balet-klasyczny-jakie-sa-podstawowe_158738

Pantofii, ca articol de incaltaminte, isi au originea in trecutul indepartat al  antichitatii egiptene. In acea perioada, ei erau utilizati doar la ceremonii, fiind purtati in aceeasi masura de femei si de barbati. Dintre toate modelele de pantofi cunoscute, cei mai eleganti raman pantofii cu toc, numiti si pantofi stiletto, dupa denumirea data de designerul celebru, Salvatore Ferragamo. E interesant de remarcat faptul ca, la inceputurile lor, pantofii cu toc erau purtati de barbati (si nu de femei), ca un simbol distinctiv al virilitatii lor. Femeile au preluat moda pantofilor cu toc si au ridicat-o la rang de arta. Daca in Egiptul antic pantofii erau purtati doar de femeile din inalta societate aristocrata, in Roma antica, ei reprezentau un indiciu ca femeile care ii purtau faceau parte din randul curtezanelor. In Egipt, incaltamintea reprezenta un simbol distinctiv care diferentia clasele sociale. Astfel, sclavii nu purtau nici un fel de incaltaminte, dar uneori erau incaltati in sandale impletite din nervurile frunzelor de palmier. Oamenii cu o conditie sociala modesta si medie aveau sandale confectionate din papirus. Pantofii cu toc si varful ascutit erau purtati doar de femeile aristocrate iar oamenilor din categoriile sociale inferioare le era interzis sa poarte incaltaminte de culoare rosie sau galbena.

geanta plajaLa inceputul secolului al XV-lea, femeile purtau pantofi cu platforma inalta de douazeci – treizeci de cm. Inaltimea acestor pantofi indica rangul social al persoanei care ii purta. Astfel, cu cat erau mai inalti pantofii, cu atat rangul social al femeii era mai ridicat. Existau chiar pantofi cu o inaltime enorma, de o jumatate de metru, iar femeile care ii purtau faceau parte din inalta aristocratie. In perioada secolului al XVI-lea, pantofii stiletto au inceput sa fie purtati de barbati, devenind unul dintre accesoriile preferate de acestia, ca semn distinctiv al clasei aristocratice din care faceau parte. Regele Frantei a dat chiar un edict prin care stabilea ca incaltamintea de culoare rosie putea fi purtata doar de catre nobili  si ca nimeni nu avea voie sa incalte pantofi cu toc mai inalt decat pantofii pe care ii purta regele insusi.

Pantofii cu platforma inalta au fost purtati si de curtezanele din Italia, insa acestia erau atat de incomozi incat faceau deplasarea extrem de dificila. La urcarea si la coborarea din gondolele venetiene, curtezanele trebuia sa fie ajutate de servitori. In acea perioada s-a inregistrat un numar mare de decese din cauza numeroaselor cazaturi si, din acest motiv, la un moment dat, pantofii cu platforme inalte au fost retrasi de pe piata si a fost interzisa purtarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *