Ruptura ligamentului incrucisat anterior

DR_Apostolescu_Robert_recuperare

Fiecare sport are avantajele si dezavantajele sale. Indiferent daca esti fotbalist sau schior, trebuie sa fii precaut pentru a evita anumite accidentari neplacute. Fie ca practici sporturi de vara sau de iarna, anumite leziuni pot fi evitate si tu poti sta departe de spitale, doctori si alte complicatii. Nici unui sportiv nu i-ar placea sa petreaca timp in pat, departe de pista de alergare sau de terenul de tenis.

O marte parte a accidentarilor apar la nivelul genunchilor. Ruptura ligamentului incrucisat anterior este una dintre aceste afectiuni ce apare des la sportivi, de cele mai multe ori in urma unei lovituri sau a unui traumatism. Aceasta se caracterizeaza deobicei printr-o durere intensa in zona genunchiului, insotita de o trosnitura la nivelul acestuia. Cele doua capete ale ligamentului se indeparteaza complet prin ruptura, ceea ce inseamna ca nu se vor putea cicatriza complet inapoi. Dar acest lucru nu inseamna ca apeland la un medic specialist si la un tratament potrivit, sportivul nu va putea sa isi reia in timp activitatea.

Ruptura ligamentului incrucisat anterior poate aparea atat la practicantii de hochei,fotbal, ski sau rugby, sporturi unde membrele inferioare pot avea mai mult contact cu solul. De exemplu, atunci cand vorbim de sporturile de iarna, aducem in discutie suprafete dure si alunecoase ce cresc riscul de ranire, mai ales la nivelul genunchilor. Saniusul este de asemenea sportul ce implica cel mai mare risc de accidentare. Asadar si o distractie cu prietenii iarna pe partie te poate costa destul de mult daca nu esti atent.

meniscNu trebuie sa exageram cu efortul fizic, deoarece genunchii sunt cei mai predispusi si sunt afectati de fiecare exagerare a noastra atunci cand vine vorba de sport sau miscare intensa. Orice lovitura ce provoaca durere, trosnituri la nivelul genunchilor sau o marire in volum a acestora trebuie imediat examinata pentru a se putea pune un diagnostic clar. Ruptura ligamentului incrucisat anterior este destul de des intalnita de ortopezi si chirurgi, tratamentele si procedurile de interventie evoluand din ce in ce mai mult. Uneori, nu este nevoie de interventie chirurgicala si afectiunea poate fi tratata doar prin cateva proceduri kinetoterapeutice.

Astfel, in functie de gravitatea rupturii ligamentului incrucisat anterior, de dorinta de recuperare a pacientului, de constitutia sa si mediul de viata, sansele de revenire sunt mari. Exista afectiuni mult mai grave ce pot periclita cariera unui sportiv. De aceea, trebuie sa se cunoasca in detaliu toate masurile de prevenire a acestor mici neplaceri, ce uneori pot fi evitate sau macar tratate la timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *