Simbolurile sarbatorilor pascale

Easter-Cover-Photo

Sarbatorile de Pasti sunt un motiv pentru ca toti romanii sa isi manifeste credinta in Dumnezeu, sa impartaseasca in cadru intim sentimente de afectiune si recunostinta reciproca, sa primeasca si sa ofere cadouri membrilor familiei si apropiatilor. In afara ideilor de cadouri pe care le puteti gasi pe site-urile de profil, printre care se numara si site-ul cosuripaste.net, unde producatorii si comerciantii au realizat combinatii inspirate de produse alimentare traditionale (oua, iepurasi din ciocolata, cozonac, pasca, prajituri diverse si chec, vin rosu, sampanie si bauturi fara alcool etc.), puteti opta si pentru variante de cadou atipice si originale. Daca analizati stilul de viata al persoanelor din propriul anturaj, preferintele vestimentare, culinare si de petrecere a timpului liber, precum si hobby-urile lor, veti descoperi ca este relativ usor sa alegeti cadourile potrivite pentru fiecare.

eastertvgifts_fullsize_story1

Indiferent daca este vorba de articole vestimentare, bijuterii, obiecte decorative sau produse electronice si electrocasnice (DVD auto, TV, blender, robot de bucatarie) etc., cadourile nu trebuie sa fie neaparat scumpe. Daca ele vor fi insotite de mesaje sincere si profunde de prietenie si afectiune si vor daruite din suflet, vor fi foarte pretuite de persoanele care le vor primi. Cel mai frumos cadou ramane insa masa de Pasti, in jurul careia se reuneste intreaga familie, alaturi de prietenii dragi iar preparatele traditionale – oua rosii, carne de miel, pasca si cozonac – sunt nelipsite de la un asemenea eveniment. In Sambata Mare, gospodinele trebuie sa pregateasca bucatele de sarbatori, sa vopseasca ouale rosii, sa framante si sa coaca pasca si cozonacii. Simbolul oualor rosii dateaza din timpuri stravechi.

Conform legendelor populare, Maica Domnului ar fi asezat cateva oua in cosul de sub crucea unde era rastignit fiul sau, pentru a le darui soldatilor, ca sa aiba mila de el. Sangele lui Iisus ar fi curs peste oua si le-ar fi inrosit. De aceea se ciocnesc oua de Pasti, de culoare rosie, rostindu-se expresia traditionala: „Hristos a inviat!”, cu raspunsul aferent: „Adevarat a inviat!”. Inainte de religia crestina, mielul era considerat un simbol al lui Iisus Hristos. De aceea, conform obiceiului, el este taiat in Vinerea Mare, fiind asociat cu sacrificiul Domnului Iisus Hristos. Un alt simbol al acestui eveniment religios, pasca de forma rotunda, este asociata cu soarele, reprezentand viata pe pamant. In mijlocul ei se afla o cruce realizata din doua fasii din aluat, impletite, facand analogie cu crucea pe care a fost rastignit Iisus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *