Turnul Gros Sibiu

47575311

Sibiul isi deschide portile in fata vizitatorilor zi de zi tocmai de acea propunerea noastra pentru urmatoarea ta vacanta este acest oras medieval situat in Transilvania.

Printre zecile de atractii turistice aflate in Sibiu se numara si Turnul Gros datand din secolul al XVI-lea . Turnul a deservit ca rondela de artilerie impreuna ca alte doua turnuri inglobate in centurile de aparare ale cetatii de odinioara. Este singura rondela care a rezistat peste vreme, iar pentru cei interesati ea se gaseste pe strada Cetatilor intinzanu-se si pe Bulevardul Corneliu Coposu.

Constructia se caracterizeaza printr-un plan semicircular sub forma literei U, iesind cu aproximaiv 25 m in afara zidului exterior. Zidurile sunt facute din piatra si caramida avand platforme pentru amplasarea tunurilor.

images (2)Ceea ce foarte putini stiu este faptul ca din 1787 Turnul Gros a fost transformat in teatru, primul din tara noastra purtand aceasi denumire ca in prezent, Sala Thalia. Pentru acea vreme locatia era o adevarata bijuterie arhitectonica cu balcoane si loje penru iubitorii de spectacole. De-a lungul vremii pe scena Salii Thalia au urcat celebritati marcante ale Romaniei ca George Enescu sau Mihai Eminescu, poetul fiind sufleur intr-o piesa jucata in 1867.

Turnul gros a fost retaurat, in prezent el fiind cunoscut de majoritatea sibienilor ca sediul Filarmonici de stat Sibiu. In urma lucrarilor de restaurare s-au pastrat doar zidurile exterioare si s-au descoperit doua canale, unul folosit pentru drenarea apei si celalalt folosit pentru comunicarea intre aparatorii orasului in caz de asediu.

Ramas parca sa vegheze si acum asupra Sibiului, Turnul Gross au Sala Thalia a ramas aceasi bijuterie a vremurilor apuse doar ca in prezent el deserveste muzicii si nu teatrului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *